Varför spelar folk bingo?

Varför folk spelar bingo var en av de första frågorna jag ställde mig. Det är ju ett ganska långsamt spel där skicklighet i princip inte existerar. Vad är det som är så fascinerande?

Idag spelar närmare 4 procent av Sveriges befolkning bingo i någon form, mer eller mindre regelbundet. Efter att ha frågat mig runt bland bingospelare av alla de slag har jag börjat få lite kläm på vad som är tjusningen och hur det kommer sig att det blivit en så stor del av svensk kultur som det faktiskt är.

Gemenskapen & Spänningen

Gemenskapen är det vanligast återkommande svaret man får. Oavsett om det är spel i bingohall, på nätet, bingolotto eller bilbingo så är det just att prata och interagera med andra människor som är det bingospelare verkar uppskatta mest.

Det är en så stor spridning på vilka som spelar bingo. Det kan vara allt från den vanliga bilden av ett gäng pensionärer ner till det unga paret som är ute på sin första dejt. Det kan vara invandrarfamiljen från förorten eller raggarna från stans utkanter. Alla är välkomna att vara med och spela och alla spelar tillsammans på lika villkor. Under själva spelen är det inte så socialt. Då fokuserar man på sin bingobricka och njuter av spänningen. Det är innan, efter och mellan spelen som det finns det gott om tid för småprat, kaffedrickande och umgänge i största allmänhet.

Spänningen är såklart en viktigt faktor även den. Ligger det 15 000 kronor och väntar på en vinnare i bilbingo-jackpotten eller Loket står och drar lottnummer till vem som ska vinna bilen så är det klart att adrenalinet pumpar lite extra. En känsla som nästan alla uppskattar, i alla fall i små portioner. Många spelare tycker att det upplevs nästan lika spännande oavsett vilken vinst som står på spel. Oavsett om det fattas en boll för att få första raden full och få skrika bingo för någon hundralapp eller om man börjar närma sig en större jackpott.

Listan kan göras lång

Utöver de två vanligaste svaren ovan så finns det massor av olika själ att folk älskar bingo. Jag pratade med en invandrar familj som gav det kanske lite oväntade svaret att när man spelar bingo så är alla lika, här ses vi som vilken Svensson som helst. Integration är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet bingo men även det finns alltså med på listan.

Ett annat svar är att det är en bra och enkel hobby. Ett roligt tidsfördriv som inte kostar några stora pengar, så länge man håller det på en rimlig nivå. Det kräver inga förkunskaper, inga speciella kläder eller någon direkt utrustning och man kan i princip inte vara dålig. Det är bara att börja spela bingo, så har man något gemensamt med massor av människor. Man blir lätt en del av gruppen och gruppupplevelsen när man närmar sig en bingo kan nästan kännas som publiken vid en fotbollsmatch. Det känns inte så häftigt när man sitter hemma i soffan själv och tittar men när man sitter bland ett hav av bingospelare eller på en läktare fylld av människor så ökar spänningen rejält.

Ännu ett svar kan vara välgörenhet. Man vill kombinera nytta med nöje, spela lite och känna spänningen och veta att även om jag inte har turen med mig så går pengarna till något gott. De flesta vill gärna bidra till ungdomsidrotten och föreningslivet. De vill gärna skicka de unga pojkarna och flickorna på sina träningsläger och turneringar av alla dess slag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>