Förnyelse som leder till förfall

Efter Loket så fick Lasse Kronér ta över rollen som Bingolottos ansikte. Han lyckades aldrig ta tillbaka Bingolotto till guldålderns 3 miljonersnivå men lyckades hålla en stabil siffra på runt 2 miljoner tittare.

Under hösten 2001 kom början på den stora nergången. Bingolotto såldes av Gert Eklund till det holländska bolaget NovaMedia för 100 miljoner kronor och NovaTV tog över produktionen. Loket var öppet kritisk till detta i kvällspressen och sa att programmet skulle bli alldeles för populistiskt men lyckades inte hindra försäljningen.

Innan det började krisa sig så hann Bingolotto i alla fall fira sitt tioårsjubileum, något som gjorden med buller och bong inne på Liseberg. Det stora pariserhjulet gjordes om till ett gigantiskt spelhjul där högsta vinsten var 150 miljoner kronor.

Flera stora artister var med, bland andra Andrea Bocelli, Bonnie Tyler och Carola. Även Loket gjorde lite comeback tillsammans med sina två maskotar BingoBerra och BingoLotta. Till publiken stora förtjusning så höll han i den tredje bingoomgången och precis som på den gamla goda tiden så skojade han och berättade roliga historier till sent in på natten.

Senare på hösten så höjdes priserna på bingolotterna ytterligare, denna gång kunde Bingolotto prishöjningen dock inte genomföras utan dramatiska konsekvenser. Priset höjdes från 30 till 40 kronor för de vanliga lotterna och till vissa speciella program höjdes de ytterligare till 50 kronor. Dessutom infördes så kallade dubbellotter med dubbelt pris och dubbla vinster. Nog hade Loket rätt i att NovaMedia skulle göra programmet för populistisk och kommersiellt.

Tittarstormen lät in vänta på sig, programmet tappade 100 000 lotter per vecka och tittantalet föll snabbt från en stabil nivå på 2 miljoner ner till låga 1,5 miljoner. NovaMedia lyckades inte göra några lyckade förändringar och under september 2003 hade försäljningssiffrorna fallit med 20% och tittarantalet var nere på rekordlåga 725 tusen. Endast guldkvällarna och uppesittarkvällen nådde nu över miljonstrecket.

Många föreningar rasade öppet mot Lasse Kronér och de krävde stora förändringar från Bingolottos sida. Ingen hymlade längre om att det var en djup kris och att den största smällen landade på det svenska föreningslivet som gjorde stora ekonomiska förluster på programmets minskade popularitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>