Vad betyder bingo för svenskt föreningsliv?

Man skulle nästan kunna säga att utan bingo så skulle det inte finnas något svenskt föreningsliv. Riktigt så allvarligt är det naturligtvis inte men det är faktiskt inte så långt bort från sanningen! Av det totala statliga stöd som Riksidrottsförbundet får så kommer nästan hälften, närmare bestämt ca 835 miljoner kronor, från bingo, i en eller annan form, varje år!

Det finns fyra olika sorters bingo som alla bidragit väldigt mycket till det fantastiska föreningsliv som vi har idag. Bingohallar, bilbingo, bingolotto och idag även bingo på nätet drar alla ett stort strå till stacken.

Bingohallar

Sedan 1970-talet har det ploppat upp bingohallar runt om i Sverige. Idag är de till väldigt stor del helt beroende av anställda och har inte särskilt mycket ideella funktionärer. Intäkterna från bingohallarna går dock alltid helt oavkortat till det lokala föreningslivet och ju fler aktiva under 20 år som en förening har ju större del av bingons intäkter får de ta del av.

Idag finns det ca 90 bingohallar runt om i Sverige och en typisk bingohall har öppet under veckans alla dagar. Oftast öppnar de strax innan lunchtid och stänger någon gång på kvällen mellan 19 och 22. De flesta bingohallarna har mellan 5-15 anställda och omsätter ett par tiotals miljoner kronor om året. Oftast ligger vinsten på ett par hundra tusen och upp mot ett par miljoner kronor.

Gör man lite enkelt överslagsräkning här och utgår från att bingohallarna var för sig gör en genomsnittlig vinst på en miljon kronor. Då bidrar med andra ord bingohallarna med 90 miljoner kronor årligen till svenskt föreningsliv.

Bilbingo

Bilbingo är ett lite nyare fenomen än bingohallarna och drivs till större del av ideellt arbete. Bilbingo spelas så gott som bara under sommarmånaderna och då på 85 olika platser i Sverige. Oftast är det bara en kväll i veckan som gäller och ett vanligt bingoparti tar ca tre timmar. Att det bara är spel en kväll i veckan gör att det ofta är mycket fler deltagare på en gång. Flera hundra bilar är ingen jätteovanlig syn,

Bland bingohallarna så rör det sig oftast om aktiebolag som driver så där var det lite lättare att fp fram siffror. Bakom bilbingon står det mer ideella föreningar så här blir uppskattningen baserad på de telefonsamtal jag haft med ansvariga på ett par av föreningarna. Uppskattningsvis omsätter en bilbingo arrangör ca 1-1,5 miljoner kronor om året men eftersom det här inte betalas ut några löner som i bingohallarna så blir vinstmarginalen mycket större och kan hamna runt 300 000 kronor.

Multiplicerar vi det med de 85 bingoarrangörer som finns så får vi ytterligare 25,5 miljoner kronor årligen.

Bingolotto

Bingolotto är rent bingomässigt den enskilt största draghästen för svenskt föreningsliv. Trots att glansdagarna var under slutet 1990-talet så bidrar de fortfarande med väldigt stora summor till svensk idrott. 1997 var bingolottos bästa år i alla kategorier och då bidrog de med 1,3 miljarder kronor, 2008 hade siffrorna rasat till betydligt mer blygsamma men fortfarande imponerande 277 miljoner kronor för att under 2009 öka något till strax över 300 miljoner kronor. Ska man dra ett snitt över vad Bingolotto bidragit med sedan starten så landar det på runt 700 miljoner kronor årligen!

Bingo på nätet

Bingo på nätet finns både på svenskaspel.se och hos bingolotto.se. Hos Svenska Spel heter bingospelen BingoLive och Pick´n´Click, dessa två spel inbringade tillsammans under 2009 en vinst på ca 154 miljoner kronor. Av Svenska Spels totala vinst så går ca 10% direkt till föreningslivet så då skulle man kunna säga att Svenska Spels bingo på nätet bidrar med 15.4 miljoner kronor årligen.

Även bingolotto.se går bra och hade under 2009 haft en omsättning på 89,6 miljoner kronor. Vad vinsten blir för bara Bingolottos bingo på nätet är dock svårt att svara på eftersom det är en del i hela folkspel men på en höft kan vi säga 5 miljoner kronor årligen.

Ett svar till Vad betyder bingo för svenskt föreningsliv?

  1. Michael Cedstrand skriver:

    Hej, toppen att du som ”inte arbetande i verksamheten” har tagit dig an att försöka belysa denna viktiga verksamhet. Själv har jag i 30 års tid arbetat i Idrottens Bingo(helägt av idrottsrörelsen) och varit med om att köpa den första bingihallen till bolaget och också varit med om att starta upp Bingolotto. Många gånger fnyser människor år bingo som företeelse, men den är också viktig ur social synvinkel.
    Tack för ditt stöd till verksamheten.
    Michael Cedstrand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>